DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Situace v 07/2012

29.07.2012 Požadavek na kontrolu kvality vody ve studnách nejblíž ke zdroji znečištění už by měl kolovat mezi obyvateli Slavičína, kterých se to týká, předpokládám, že v pondělí 30.7.2012 ho osobně podám na podatelně MÚ. A ne že bych se chtěla chválit, spíš chci poukázat na nečinnost Radnice, upozornění na znečištění potoka Lukšínka a navazujících toků bylo vyhlášeno a umístěno na webu Města až poté, co jsem e-mailem upozornila odbor ochrany ŽP místného MÚ, že je nutné občany na toto upozornit, jak jsem vás již informovala. Přitom již v pondělí 23.7.2012 byla Radnice kontaktována v této záležitosti hospodářem místního Rybářského svazu (pokud jsem spletla funkci, omlouvám se), a hned v pátek 20.7.2012 jsem toto znečištění na odbor ochrany ŽP MÚ Slavičín osobně telefonicky nahlásila.

Během několika dnů (snad do středy 1.8., nejde to tak rychle, jak jsem doufala) budou v tisku letáky, které se budu snažit roznést do všech poštovních schránek ve Slavičíně a Hrádku. Z těchto letáků se dozvíte, jakým způsobem můžeme společně oslovit Radnici a požadovat vysvětlení opakovaného znečišťování vodních toků ve Slavičíně a okolí, aniž by byla učiněna jakákoliv opatření k nápravě a aniž by o tom byli občané Slavičína informováni.

26.07.2012 Článek ve Zlínském deníku vyšel na titulní straně pod názvem "Za špinavý potok prý může skládka" a s podtitulem "Tok ve Slavičíně je znečištěn neznámou látkou. I tak si v něm hrají děti a lidé vodou zalévají.!. Článek naleznete na stránkách www.zlinsky.denik.cz (mikroregion Luhačovice).

26.07.2012 Dnes vyjde ve Zlínském deníku na titulní straně článek o znečišťování potoku Lukšínka skládkou odpadů. Děkuji redakci Zlínských novin, byli jediní ze všech oslovených, kdo byl ochoten se touto tematikou zabývat yes! A dlužím vám stanovisko CHKO Bílé Karpaty, že jsou o této záležitosti informováni, ale řeší to odbor ochrany ŽP MÚ Luhačovice, takže vyčkají a zatím nebudou podnikat další kroky. Člověk by řekl, že by jim mělo jít o ochranu přírody v první řadě, ale není to na území CHKO a proč dělat zbytečnou práci....

25.07.2012 II Připravuje se dopis obyvatel v nejbližším okolí skládky, v němž budou požadovat po MÚ, aby na své náklady provedl rozbor vody v jednotlivých studnách, z nichž tito občané používají vodu. Nepracuji na tom přímo já, bližší info dodám a nebo k vám, kterých se to týká, dorazí někdo kvůli podpisu. Výsledky rozborů vzorků. který proběhl opakovaně v pondělí 23.7., by měly být 30.7., tj. příští pondělí. Z toho zřejmě bude vycházet i stanovisko Města. Já jsem dnes oslovila odbor ochrany ŽP MÚ Slavičín s dotazem, zda informoval obyvatele Slavičína a okolí, že voda v Lukšínce i Říce je potenciálně nebezpečná, protože toto podezření trvá, pokud se neprokáže opak. Dotaz odešel přes e-mail kolem 10.hodiny dopoledne, odpověď dosud žádná, asi na tom pracují...?

25.07.2012 Ozvali se lidé, kteří o tomto problému ví a snaží se ho řešit už od ledna 2011. Vyfotili přímo vypouštění kalů (v noci, proto je kvalita fotek horší) a celou záležitost oznámili příslušným úřadům. Ve věci bylo zahájeno správní řízení, které se táhne dosud, proběhla celá řada odvolání atd. Ale skládka jede vesele dál a kaly se vypouští do potoka, jenom to lépe schovali. Foto a krátkou informaci naleznete na http://slavicin.unas.cz. Stránky budou v nejbližší době sjednoceny, snad už se na tom pracuje.

24.07.2012 Dnes bude tato záležitost na programu zastupitelstva Města. Při včerejším opakovaných odběrech vzorků na skládce a provedeném místním šetření byl ozjištěno, že Skladka odpadů Slavičín, s.r.o., má smlouvu na likvidaci těchto kalů z jímky v místní čističce odpadních vod VaK v Divnicích. Dle dostupných informací je tato ČOV určena k čištění komunálních odpadních vod, nesmí se zde čistit ani průmyslové odpadní vody, natož kaly ze skládky komunálního odpadu. Při šetření na místě nebylo zjištěno nic, co by nasvědčovalo, že kaly byly čerpány a odváženy k likvidaci, i když je jímka téměř prázdná. Vypadá to, že firma JOGA s.r.o. si dělala srandu nejen z nás, ale i z druhého společníka ve firmě Skládka...., tj. Města Slavičín. Navíc rozbory vzorků ze skládky, které jsou nařízeny ze zákona, byly vyhodnocovány v nějaké malé laboratoři, kterou nikdo nezná....

23.07.2012 Dopoledne jsme vyrazili na popud jednoho z vás, lépe řečeno jeho zvídavé vnučky, opět na místo "neobvyklého výskytu" trubky. Našli totiž její druhý konec, který je cca 5-10m od plotu skládky. Tak leží dva šutry, nic divného, jen kolem jednoho je drát. A pod tímto je zavíčkovaná trubka, stejného "druhu" jako ten konec u potoka. Kdyby tu byla legálně, proč by si někdo dával práci s nějakým maskováním? Přikládám fotky. A opravdu si tam udělejte výlet, místo, kde trubka začíná, najdete vedle cestičky vyšlapané k brance na skládku, je to kolem dokola pošlapané víc než jinde. A když  sundáte šutr i víčko a podíváte se dovnitř té trubky, je tam koleno směrem k potoku, to vyfotit nešlo.

  •  
  •  

 

  • 23.07.2012 Dnes bude celá záležitost nahlášena České inspekci ŽP a odboru ochrany ŽP Krajského úřadu Zlín, alespoň mi to bylo slíbeno lidmi, kteří se ke mě přídali. Takže budeme muset všichni vyčkat, jaké k tomu všechny ty úřadu zaujmou stanovisko. Mezitím seženu někoho, kdo je zdatnější než já ve tvorbě webových stránek, vytvoří se pro tuto problematiku samostatné stránky s nějakým diskuzním forem, kde budete mít možnost se k tomu vyjádřit, chybí mi zpětná vazba :). Já zjistím, jaké možnosti máme se Radnice zeptat, co z toho, že se sem sváží odpad ze širokého okolí a postavila se nám přímo pod nosem kompostárna, máme my, obyčejní občané města, jaká je ekonomika této firmy, z níž patří kousek každému z nás, když je polovina Města. A protože si myslím, že z toho, co skládka vydělá, mají prospěch jen někteří "vyvolení" spoluobčané, zároveň po dohodě s právníkem zkusím najít způsob, jak tuto skládku zavřít, což bylo kdysi dávno Radnicí plánováno. Místo toho s naším tichým souhlasem (před vydáním stavebního povolení jsem měli možnost se k tomu vyjádřit, což z nás asi udělal málokdo) zde byla vybudována ještě kompostárna. Jakmile bude jasné, jaké máme možnosti, každý z vás bude informován, jakým způsobem se může k této iniciativě přídat.
  • 22.07.2012 Slíbené fotky polohy sondy na kvalitu spodní vody (modrá) a vyústění té roury je směrem k potoku, je tam v kopřivách vyšlapaná cestička, u toho velkého šutru. Fotí se to špatně, ale trochu vypovídací schopnost to má. A hlavně kvalita spodních vod se kontroluje v té sondě, na to je tam vyvrtaná. A jen pro upřesnění, do té jímky se shromažďují kaly, které mají být sváženy do čistírny odpadních vod, které je pro likvidaci takovéhoto druhu odpadních vod určena. Ale jak je vidět, řeší se to trošku jinak...
  • Slíbená jména úředníků ze ŽP Luhačovice: Ing. Tomáš Zemek, Aleš Švehlík.

21.07.2012 II. Na večerní procházce jsme potkali auto Policie ČR a pan policista se ke mě hlásil, že je to on, kdo se mnou řešil po telefonu ten potok. Mimochodem, velké díky, zařídil to hned a ještě mi volal, co s tím bude dál, jak slíbil. Je vidět, že u Policie jsou slušní a spolehliví lidé. Mimo jiné mi řekl, že pracovníci odboru ochrany ŽP v Luhačovicích mu řekli, že ta trubka tam musí být, protože patří k sondám na kontrolu spodní vody, kterou jsou poblíž!!!! Jména těchto úřadníků, kteří mají pracovat pro lidi, ale evidentně kopou v jiném tričku, doplním později, tak nestíhám. Ale zítra to zajdu vyfotit a uděláte si názor sami. Anebo pro vás mám návrh, udělejte si nedělní procházku do těchto míst, bude tam sice asi trochu bláta, ale zkuste se zajít sami přesvědčit, jak velké blbce z nás dělají. Dostanete se tam z ulice Jasmínová, na ni navazuje polní cesta, dojdete k takové dřevěné chatě (po levé straně) a kousek dál uvidíte v trávě modře natřené sondy na kvalitu spodní vody. Kosek od nich je směrem k potoku vyšlapaná cestička v kopřivách a po ní se dostanete k té rouře, je to kousek. Já blbec jsem si myslela, že je to vyšlapané od zvěře, že tam chodí pít. Naštěstí narozdíl od nás poznají, že je ta voda nepitná, alespoň doufám. A dívám se na návštěvnost stránek, naskakuje, děkuji, že vám to není jedno. DÍKY MOC, společně jim musíme ukázat, že nejsme hlupáci, kteří si nechají namluvit každou blbost. A mě to začíná bavit, uvidíme, jak moc má ten zmíněný pán nastudovanou Saxanu, jak dlouhé prsty má... Ještě jednou díky, že to šíříte dál yes!

21.07.2012 Do záležitosti se znečištěním Lukšínky se zapojil Moravský rybářský svaz Slavičín. Budou odebrány vzorky vody pro potřeby nezávislé analýzy. Díky, páni rybáři yes!  A jak tu sedím a makám na DPH a bouří mi u toho písně Dana Landy a o husitech a tak, napadlo mě, že ve středověku se za otrávení studny určitě sekaly ruce, ne-li rovnou hlava. Jojo, naši předkové znali hodnotu vody a vážili si přírody, kampak se nám to podělo....

20.07.2012 dopoledne Krásná ranní procházka, pánové poslouchali na slovo, na koloušky sotva odrostlé puntíkům se dívali jen zdálky a ani je nenapadlo je prohánět (heč!) a došli jsme k brodu přes potok Lukšínka a nevěřila jsem vlastním očím-viz foto (pozn.-byli jsme tu i v pondělí a voda byla čistá!!!)

Oznámila jsem to příslušním orgánům a vybavená informacemi od okoložijících jsem se tam odpoledne i se smečkou vrátila a hledala zdroj tohoto BORDELU. A překvápko, pod skládkou, kterou vlastní firma Skládka odpadů Slavičín, s.r.o., ve které má podíl Město Slavičín, je hezky zabudovaná roura, končící v kopřivách kousek od potoka-viz foto.

A tohle z ní teklo do potoka...

Tak jsem se všichni trošli prošli kopřivami a mrkli se nahoru po proudu na ten vývod roury. A zase překvápko, čistá vodička, jak jsme byli zvyklí-viz foto.

A tak jsme se mrkli k pozemku skládky, odkud že to tak asi vyteklo a zase překvápko-jímka na kapalné odpady je PRÁZDNÁ. A je přímo nad vývodem roury, je to tam z kopečka, tak ono se tak asi nabízí, to jen tak vypustit, když třeba víc prší, to si přece nikdo nevšimne, jestli je voda hnědá od bahna nebo od něčeho jiného hnědého, možná trošku jedovatého.... Jímka je na fotce, názor si udělejte sami!